logo mob crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Newsletter subscription

Konferencije za medije "Modri kavez" i "Barakude"

Modri kavez

Redateljica i scenaristica Bruna Bajić predstavila je film „Modri kavez“, dokumentarac koji je, kako je sama kazala, ''oda moru, pomorcima i obitelji kao maloj ćeliji od koje se danas često prelako odustaje''. Naime, odrastavši s ocem koji je 30 godina bio pomorac, dobro poznaje oproštaje i rastanke i željela je snimiti film upravo o takvom načinu života.

Navela je kako je od stvaranja sinopsisa do dovršetka filma proteklo dvije i pol godine. Premijera filma je bila krajem listopada prošle godine na brodu Marko Polo u Splitu, a pohvalila se i kako je dvanaest dana uzastopce punio dvorane Cineplex kina u Splitu. Film je rezultat uspješne crowdfunding kampanje, odnosno načina prikupljanja financijskih sredstava od strane različitih donatora, i prvi je primjer dokumentarca u Hrvatskoj uspješno dovršenog na taj način. Ključnima su se pokazali snažno vjerovanje u projekt, dobar promotivni video i brojni sastanci i dogovori sa suradnicima. Vrlo joj je bilo bitno naći prave sugovornike sa izraženom komunikativnošću i socijalnom inteligencijom kako bi od njih mogla izvući ono najbolje, a manje se fokusirala na brojke i statistike. Jedan od takvih sugovornika u filmu bio je Jadran Marinković, poznati splitski novinar i voditelj emisije ''Pomorska večer'' na Radiju Split.

Kao najveći problem pomoraca današnjice navela je njihovu dehumaniziranost i eksploatiranost, gledanje na radnike kao na brojke, te nedovoljan iznos naknade za rad s obzirom na njihovu odvojenost od obitelji. S druge strane, postoje mnoge lijepe stvari koje su proizašle iz bavljenja ovom temom, kao što su stvaranje povezane online zajednice na Facebook profilu filma (https://web.facebook.com/modrikavez), tiskano izdanje memoara sa snimanja koje se zasad može naručiti samo online (s napomenom da će uskoro izaći i engleski prijevod), a do Božića je u planu i realizacija knjige s pričama za laku noć za djecu pomoraca.

Barakude

Na posljednjoj press konferenciji 63. Pulskog filmskog festivala redatelj Peter Radovich, producentica Mirjana Mia Pećina i tajnik Hrvatskog vaterpolo saveza Renato Živković predstavili su „Barakude“, dokumentarac o hrvatskoj vaterpolo reprezentaciji i njezinom djelovanju nakon Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Redatelj je kazao kako je uvijek htio raditi u Hrvatskoj s obzirom na to da je hrvatskog podrijetla, iako je rođen i živi u Americi. Privatno i poslovno je vezan za sport: počeo je s praksom u televizijskoj kući NBC, danas je kreativni direktor televizijske kuće CBS, a radio je i kao producent Olimpijskih igara. Privatno se bavio nogometom i košarkom, a kako ništa ne zna o vaterpolu, filmom je htio popratiti pripreme, ali i život profesionalnih sportaša u sportu koji nije unosan kao, primjerice, nogomet.

Producentica Pećina je kratko govorila o svom profesionalnom putu – od rada na emisiji za mlade Briljanteen na kojem je shvatila da je više zanima stvaralački i organizacijski rad iza kamere, do profesionalnog života u SAD-u. Sa Peterom Radovichem je već surađivala, i to na Game of Honor, njegovom prvom dugometražnom filmu koji tematizira tradicionalnu godišnju utakmicu između pripadnika američke vojske i mornarice. Taj je projekt zaradio nominaciju za pet televizijskih nagrada Emmy, a osvojio ih je tri. S tajnikom Hrvatskog vaterpolo saveza oboje su se upoznali za vrijeme Radovichevog boravka u Hrvatskoj. Na filmu je dvije godine radilo dvoje snimatelja, a u početku su ih igrači djelomično ignorirali jer su nenavikli na prisutnost medija za vrijeme priprema, ali i u privatnom životu.

S time se složio i i tajnik Hrvatskog vaterpolo saveza koji se nalazio ''između dvije vatre'', odnosno autorsko-snimateljskog tima i igrača kojima je prisutnost kamera remetila dnevnu rutinu, a Pećina je prepričala kako su ih zbog toga u šali optužili za poraz od Crne Gore koji se dogodio nedugo nakon početka snimanja. Nasreću, igrači su se s vremenom opustili i dopustili im ulazak u svoje živote, a rezultat je upravo Barakude.

Venues

14 Festival venues