logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Za „Oslobođenje Skoplja“ potrebno 14 članova filmske ekipe, a filmove „Puni udar“ i „Vrapci“ predstavili hrvatski koproducenti

oslobodenje skoplja 1050x500

Brojna ekipa filma „Oslobođenje Skoplja“ predstavila se danas novinarima na čelu s obitelji Šerbedžija. Naime, film su zajedničkim snagama režirali Rade i Danilo Šerbedžija, a uz Radu na filmu igra i Lucija Šerbedžija.

Riječ je o ekranizaciji poznate kazališne predstave iz 1979. godine koja je osim u Skopju postavljena i u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. Zanimljivo je da je kao desetogodišnji dječak, u periodu od 1971. do 1983. godine upravo Danilo u istoimenoj predstavi igrao dječaka Zorana.

Rade je oduvijek imao ideju ekranizirati tu predstavu a kako je u filmu i glumio za pomoć u režiranju obratio se Danilu. Na pitanje kako mu je bilo raditi s Danilom rekao je: „Kao i život s njim, lijepo i dramatično“.

Danilo je ispričao kako mu je Makedonija fascinantna zemlja i zbog živopisnih boja bila vrlo inspirativna za snimanje. S obzirom da se Skopje značajno mijenjalo tijekom godina, u filmu je Bitola poslužila kao Skopje.

David Todosovski igra dječaka Zorana koji je priznao da mu je neke scene bilo teško igrati ali je“ izdržao za dobrobit filma“. Ipak, dječji je priznao da bi kad odraste radije bio nogometaš.

Lucija Šerbedžija snimala je nakon ozljede noge pa joj je u filmu bilo teško hodati: „To je zapravo bilo dobro jer sam bila više koncentrirana na hodanje nego na sam lik, pa sam glumila intuitivno što je uvijek najbolje“.

Silvija Stojanovska je Radina supruga na filmu a značajno je što je u skopskoj predstavi 1979. godine ulogu koju Rade igra na filmu, u predstavi igrao njen otac. Tako je i ona vrlo dobro upoznata s pričom. „Rade je požrtvovno radio na filmu, kao redatelj, glumac te sa svakim glumcem pojedinačno, a nakon snimanja na filmu je još radio do kasno u noć“, ispričala je.

Cijela se ekipa ovoga filma složila da je s obitelji Šerbedžija divno raditi.


„Puni udar“ u Kinu Valli u 19 sati

Art house film „Puni udar“ po mnogočemu je poseban a osim po kontroverznoj tematici poseban je i po tome što je u potpunosti sniman u Hrvatskoj koja „glumi“ Jemen, Nevadu, Brisel te otok usred Atlanskog oceana.

Kako je na konferenciji za medije rekao hrvatski koproducent, Siniša Juručić, film je već uspješno prikazan na mnogim festivalima a iako je na njemu radila hrvatska ekipa redatelj je uspješan Nizozemac, David Verbeek.

Ana Bulajić Črček radila je šminku na filmu i najveći izazov bio joj je istu osobu smjestiti u tri odvojene priče u kojima ti likovi mogu ali i ne moraju biti iste osobe, što je vrlo zahtjevno.


Islandski film „Vrapci“ kao predstavnik manjinske koprodukcije

Islandski film „Vrapci“ inteligentna je drama islandsko - dansko - hrvatske koprodukcije već nagrađivana na mnogim festivalima. Koproducentica Ljilja Osk Snorradottir rekla je kako je tema realna i autentična stoga pomalo teško gledljiva.

Malu, ali upečatljivu ulogu u filmu ima Rade Šerbedžija kojemu je ovo 176 film. „Igram vrlo autentičnu ulogu u ovom filmu sa sjajnim scenarijem i fantastičnom režijom“, izjavio je Šerbedžija.

Hrvatski koproducent Igor Nola najavio je za rujan dolazak filma u hrvatska kina.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE