logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

“Narodni heroj Ljiljan Vidić” u pulskoj Areni, a grčka “Trema" u Kinu Valli

VIDICMEDIJSKACLANAK

Narodni heroj Ljiljan Vidić u pulskoj Areni, a grčka Trema u Kinu Valli

Drugi svjetski rat smješten u današnje vrijeme tema je filma” Narodni heroj Ljiljan Vidić”. Neobičan i duhovit film koji je 2. svjetski rat smjestio u tvornicu igračaka stoga nije ni čudo da je ta komedija već postala hit u hrvatskim kinima. 

Scenarist Zoran Lazić na konferenciji za novinare rekao je kako su povukli paralele rata s današnjim vremenom te u šali dodao da je u školi uvijek pisao sastave o ratnim kuririma pa mu rad na scenariju nije bio stran.

Redatelj Ivan-Goran Vitez glumce je birao prateći kazališne predstave i filmove pa je već znao koga želi u svom filmu. Glavna muška uloga pripala je Christianu Coltraneu koji je dosta proučavao tematiku prije samog rada na filmu. Film se gleda kroz taj moj lik koji je iskren i istinit, napomenuo je. Glavna ženska glumica Tena Jeić Gajski igra buntovnu djevojku koja iz revolta odlazi od kuće u partizane te svoju osobnu borbu, nesuglasice s ocem prenosi u rat. Stjepan Perić priznao je da njegov lik nije bilo zahtjevno igrati. To je gad kojemu je samo bitno dobro jesti pa sam u filmu samo morao pucati i dobro se zezati, dodao je.

Ivan Đuričić ispričao je kako nije bilo teško naći asocijacije s ratnom 1944. i današnjim vremenom, a priča se svidjela i Bojanu Navojcu kojemu je bila nadahnuće. U prilog tome ide i podatak da je haiku pjesmicu ubaćenu u film upravo on izmislio. 

Dobro raspoložena ekipa poklonit će se pred pulskom publikom nakon večerašnje projekcije u 21:30 sati.


Grčka “Trema” u Kinu Valli

Hrvatski koproducent grčkog filma Trema koji se prikazuje večeras u 19 sati u Kinu Valli, Siniša Juričić, govoreći o filmu ispričao je da se radi o stvarnom incidentu koji se u kazalištu u Moskvi zbio prije 13 godina.

Tada su u to kazalište ušle i kao taoce uzele publiku i glumce čečenske udovice. Incident je rezultirao s 50 preminulih. U filmu se radnja zbiva u atenskom kazalištu a ono čime se autor filma vodio jest strašna činjenica da publika prva dva sata ni ne shvaća da je riječ o stvarnom icidentu već misle da se radi o predstavi. Tek nakon što prva žrtva izgubi život, jasno je da je riječ o terorističkom napadu.

Financiranje filma bilo je teško jer se radi o debitantu i još k tome grčkom filmu, no nakon što je na festivalu u Torinu dobio drugu nagradu u iznosu od 80 000 eura, financije su zatvorene. Olakotnu okolnost čini i činjenica da je cijeli film sniman u kazalištu.

Kako je Juričić priznao, nadao se boljem plasmanu filma, međutim riječ je o art house filmu pa to nije ni toliko čudno. Ipak, njegovu su projekciju u grčkim kinima zbog velikog interesa produžili za čak šest tjedana.

Redatelj Yorgos Zois s glumcima je radio punih šest mjeseci prije početka snimanja. Upravo zbog takvog načina rada na audiciju su se javili mnogi poznati grčki glumci željni da rade upravo sa Zoisom.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE