logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Zašto snimamo filmove?

DOWNEYCLANAK

Jučer je, u atriju Arheološkog muzeja Istre, održano stručno predavanje u okviru Pula PROfessional programa pod nazivom „Zašto snimamo filmove? Jesu li filmovi bitni?“, člana Umjetničkog savjeta 62. Pulskog filmskog festivala i potpredsjednika Europske filmske akademije – Mike Downeyja. Tijekom predavanja s filmskim djelatnicima, profesionalcima i studentima podijelio je svoje stavove o izradi i cilju izrade filmova. “Ima nade za filmsku kinematografiju, pogotovo ako svoju vjeru usmjerimo ka individualnosti. I ako dopustimo pojedincu da ponovo bude krajnji produkt društva, a ne iskorištavan od društva, prije svega, kao dobar konzument.” rekao je Mike Downey te dodao “Vjerujem u mlade generacije filmskih stvaraoca koje vidim, i tu u publici, a koji jedva čekaju pustiti svoj glas i promijeniti stvari. Da, naša borba je dobra borba i nikad nemojte sumnjati u pravu moć filma i njegovog utjecaja na pojedinca.

Mike Downey je producent i izvršni direktor nezavisne produkcijske kuće Film and Music Entertainment, osnovane 2000. godine. Otada je producirao više od 50 igranih filmova. Član je Umjetničkog savjeta 62. Pulskog filmskog festivala, predsjednik Motovun film festivala te umjetnički savjetnik Zagreb film festivala. Blisko surađuje s organizacijom Amnesty International na uvođenju filmske nagrade za ljudska prava na međunarodnim filmskim festivalima. Fotografije s predavanja pogledajte OVDJE. 

Također, u sklopu Pula PROfessional programa, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, održan je drugi po redu okrugli stol pod nazivom „Akademije“. Na okruglom stolu koji je okupio predstavnike s tri akademije – Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci te Umjetničke akademije u Osijeku – razgovaralo se o novonastaloj suradnji između Pulskog filmskog festivala i Akademija te smjernicama za daljnji rad i suradnju. Došlo se do nekoliko bitnih zaključaka. Jedan od njih svakako je taj da je Pula PROfessional program koji studentima na najbolji moguć način može osigurati prelazak iz studentskog u profesionalni svijet, pomoći im u ostvarenju novih profesionalnih suradnji, upoznavanju i učenju od svjetski renomiranih filmskih stručnjaka te – možda i ono najbitnije – pomoći im da njihovi filmovi dobiju publiku! Fotografije s okruglog stola „Akademije“ pogledajte OVDJE.

Kako bi potaknuli i promicali filmsko stvaralaštvo studenata filma i dramskih umjetnosti, 62. Pulski filmski festival ove je godine posebno osmislio program za tu svrhu - Studentski program te u isti uvrstio 19 filmskih naslova koji će se prikazivati 22. srpnja, i 23. srpnja, s početkom u 14 i 45 sati u Kinu Valli. Raspored projekcija studentskih filmova možete pronaći OVDJE.

U Galeriji C8 otvorena je izložba Graditelji svjetova - scenografija. Riječ je o izložbi koja se bavi “svjetovima“ hrvatskih filmova ovogodišnje konkurencije odnosno scenografiji koja je u fokusu ovogodišnjeg Pula PROfessional programa. Izložba je otvorena za sve posjetitelje. Fotografije s otvorenja izložbe možete pogledati OVDJE.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE