logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Sačuvajmo hrvatsku filmsku baštinu!

OKRUGLICLANAK

U ponedjeljak, 20. srpnja, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, održan je okrugli stol u sklopu Pula PROfessional programa pod nazivom „Spasimo našu prošlost“, a na temu problema restauracije i digitalizacije hrvatske arhivske filmske baštine. Naime, za kompletnu restauraciju i digitalizaciju samo jednog dugometražnog filmskog naslova potrebno je oko 140 tisuća kuna. Digitalno su restaurirana i pohranjena, što znači spašena od propadanja, samo 24 filmska naslova što čini samo približno 8 posto od svih dugometražnih igranih filmova. Ove strašne brojke, istaknute na Okruglom stolu, govore isključivo o dugometražnom igranom filmu. Kod dokumentarnog i animiranog filma, te kratkih filmova svih rodova, omjer snimljenog i sačuvanog puno je porazniji.

O problemu restauracije i digitalizacije hrvatske filmske baštine, filmski djelatnici i stručnjaci, sudionici Okruglog stola, nakon dinamične rasprave koja se dotaknula niza pitanja složili su se da je, s obzirom na alarmantno stanje kopija klasičnih hrvatskih filmova, a na prijedlog Vladimira Stojsavljevića, pomoćnika minstra za kulturu, potrebno žurno konstituiranje radne skupine koja bi djelovala pri Ministarstvu kulture RH. Predložena je izrada akcijskog plan restauracije izabranih filmova u sljedećem kratkoročnom razdoblju te organizacija izvedbe iste kao i plan dugoročne strategije restauracije i njezine izvedbe te osiguravanje financijskih sredstava.

Na Okruglom stolu sudjelovali su: Hrvoje Hribar – Hrvatski audiovizualni centart, Sanja Ravlić – Hrvatski audiovizualni centar, Vladimir Stojsavljević - Ministarstvo kulture, Vlatka Lemić - Hrvatski državni arhiv, Zlatko Draganović – Hrvatski državni arhiv, Carmen Lhotka – Hrvatska Kinoteka, Danilo Šerbedžija – Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Jasminka Božinovska Živalj – Hrvatska radio televizija, Vinko Grubišić - Jadran Film, Nenad Puhovski - Factum produkcija i Zagreb DOX, Tom Vujnović - Vizije d.o.o. - studio za restauraciju, Ljubo Tomanović – Europe Media Nest, Bojan Čobanić - odvjetnik i Aleksandar Erdeljanović - Jugoslovenska kinoteka.

U sklopu Pula PROfessional, obrazovnog i industrijskog programa 62. Pulskog filmskog festivala održat će se tri okrugla stola, a osim o problemu digitalizacije filmske građe, raspravljat će se o suradnji Pulskog filmskog festivala sa sveučilištima, akademijama i fakultetima te uključivanju studenata kroz različite aktivnosti u festivalski program. Na posljednjem okruglom stolu raspravljat će se o filmskim festivalima općenito te kako film može doći do šire publike nakon festivalskog života. Ukupno će u sklopu programa za fimske profesionalce i studente audiovizualnih djelatnosti biti održano 23 stručna događanja tijekom Festivala.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE