logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Realizirani prvi koraci suradnje

akademijeclanak

Zahvaljujući Pula PROfessional programu, na okruglom stolu održanom u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, otvorila se tema suradnje između Akademija, Sveučilišta, studenata i Pulskog filmskog festivala.

Prije samog početka razgovora o načinima suradnje predstavnici triju akademijaAkademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci te Umjetničke akademije u Osijeku – složili su se da suradnja između Akademija u Hrvatskoj ne postoji i da je Pulski filmski festival idealna prilika da se Akademije, studenti i struka počnu povezivati, raditi i stvarati audiovizualnu umjetnost zajendo.

Mi bismo voljeli iskoristiti Pulu, da se tako izrazim, kao izuzetan festival, za studente, da se upoznaju s našim kolektivom, predstave svoje radove te da, u usporedbi, odmah vide jesu li dovoljno dobri ili loši“ rekao je u uvodnom obraćanju dekan Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Borna Baletić.

Kao predstavnica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, profesorica Lara Badurina složila se da suradnja ne postoji, a tu činjenicu opravdava neusklađenošću akademskih programa postojećih akademija.

Imamo dobru mrežu unutar grada Rijeke, surađujemo s kazalištima i arhivom, međutim studijski programi nisu usklađeni s drugim Akademijama i to je problem kod suradnje.

Jedan od ciljeva Pula PROfessional programa, a time i Pulskog filmskog festivala, jest biti stepenica preko koje studenti prelaze iz studentskog u profesionalni svijet filma. Također, uz Pula PROfessional čiji je ovogodišnji fokus na scenografiji kao jednoj od najbitnijih i neizostavnih filmskih sastavnica, ovogodišnji 62. Pulski filmski festival uveo je Studentski program u kojem prikazuje 19 filmova studenata s akademija iz Hrvatske i regije.

Želimo da Pula postane vaša platforma jer vam to logistički možemo osigurati. Sada želimo da nam kažete koji su problemi i kako ih zajedno možemo riješiti“ rekla je producentica 62. Pulskog filmskog festivala Nataša Šimunov.

Tijekom razgovora i razmjene ideja na okruglom stolu, predstavnici festivala, Akademija, ali i sami studenti, došli su do nekoliko bitnih zaključaka.

Jedan od njih svakako je taj da je Pula PROfessional program koji na najbolji moguć način može osigurati studentima prelazak iz studentskog u profesionalni svijet, pomoći im da ostvare nove profesionalne suradnje, upoznaju i uče od svjetski renomiranih filmskih stručnjaka te – možda i ono najbitnije – pomognu da njihovi filmovi dobiju publiku!

Pula nudi nešto više. Nešto što ne mora trajati samo sedam dana nego možda i tijekom cijele godine. Smatram da cilj ne mora biti produkt odnosno film nego cilj treba biti proces. Treba otići korak dalje.“ smatra profesorica s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Lara Badurina.

Cjelogodišnji rad i suradnja među akademijama oko projekta kojeg bi predstavili ili dovršili tijekom Pulskog filmskog festivala te kako animirati studente da sudjeluju u jednom ovakvom programu, nešto je o čemu će sudionici okruglog stola, zajedno sa svojim studentima, razmišljati tijekom idućeg semestra, u suradnji i koordinaciji s direkcijom 62. Pulskog filmskog festivala.

Pred nama je još mnogo mogućnosti, ali nam trebaju vaši savjeti. Ne moramo napraviti odluke koje će trajati vječno, ali ne želim da donesemo odluke koje će trajati samo dvije do tri godine. Trebaju nam čvrsti i izvedivi planovi koje možemo i moramo ostvariti zajedno.“ zaključila je ravnateljica 62. Pulskog filmskog festivala Gordana Restović.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE