logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

"Misliti film + 2": Izložba kustosice Branka Benčić u Beogradu

cine3

Izložba “Misliti film + 2” kustosice Branke Benčić, koja pristupa ideji filma kao mjestu u kojem se reflektiraju aspekti društva, ideologije i kulture, bit će otvorena 22. listopada u Podroomu Kulturnog centra Beograda kao dopunjeno izdanje postavke održane 2013. godine u popratnom programu Pulskog filmskog festivala “Cinemaniac”.

Izdanje “+2” u Podroomu dopunjeno je radovima grupe Doplgenger i Dubravke Sekulić iz Beograda, a na izložbi sudjeluju i Rä di Martino, Tim Etchells, Cameron Gainer, Ellie Krakow, Vladislav Knežević, Dalibor Martinis, Mario Pfeifer i Sarah Wood.

Izložba pristupa ideji filma kao kompleksnom i razvijenom sistemu reprezentacije, filmskim kodovima i konvencijama koji oblikuju dominantan poredak. Film je shvaćen kao “tehnologija društva”, spoj materijalnog i konceptualnog aparata, ideologije i tehnologije filma i kinematografije kao društvene institucije. Umjetnici na izložbi, svatko na svoj način, bave se slikom, njenim kodovima, efektima koji nastaju uslijed njene standardizacije i njenim nastankom u procesu kreiranja narativa.

Radovi svih odabranih umjetnika, kako je navela Branka Benčić, predstavljaju prostore konstrukcije i istraživanja poetike i estetike filma, prostore kina ili filmske slike, a konceptualne odrednice koje slijede predstavljaju okvir za radove koji formiraju specifičan odnos prema ideji filma kao mjestu u kojem se reflektiraju aspekti društva, ideologije, kulture, gdje film postaje resurs, riznica, skladište. Svi umjetnici su izgradili specifičan senzibilitet kroz koji progovaraju kritička refleksija ili uznemirenost, kao i analiza konteksta referentnog/korištenog medija (filma, videa, televizije), a radovi ukazuju kako su filmski način mišljenja, iskustvo gledanja filmova, filmski jezik, povijest, teorija i estetika filma oblikovali umjetničke prakse i naš svakodnevni pogled na svijet, dok su umjetnici izgradili specifičan izraz putem kojeg progovaraju kritička refleksija, uznemirenost ili analiza konteksta, navela je Branka Benčić, koja je priredila izložbu u KCB-u sa Zoranom Đaković Minniti.

Branka Benčić je nezavisna kustosica i likovna kritičarka. 2002. osnovala je “Cinemaniac/Misliti film” kao izlagačku i istraživačku platformu za umjetnički film i video u okviru Pulskog filmskog festivala, te seriju “Kino umetnika” pri Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (od 2012). Takođe, umjetnička je redateljica Apoteke – prostora za suvremenu umjetnost. Diplomirala je na odsjeku za povijest umjetnosti i komparativnu knjižvnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Program “Cinemaniac”, kao popratni program Pulskog filmskog festivala, predstavlja dugoročnu istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a realizira se u formatu izložbe, predstavljajući radove hrvatskih i međunarodnih umjetnika i približavajući ih širokom krugu publike.

Izložba “Misliti film” prvi je puta realizirana u sklopu projekta “Cinemaniac” 2013. godine u Puli prilikom obilježavanja 60. godina Pulskog filmskog festivala.

Izložba “Misliti film + 2” bit će otvorena u Podroomu KCB-a do 14. studenog. Realizaciju izložbe pomogli su autori, Grad Pula, Grad Zagreb i Istarska županija.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE