logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Blog mladih filmofila

Kritike i opažanja mladih filmofila

Utrka za svemir: 'Houston, imamo problem!'

Žiga Virc, mladi slovenski redatelj, koristi svoje dosadašnje filmsko iskustvo rada u području dokumentarnog filma kako bi svojim novim djelom Houston, imamo problem! pomaknuo granice žanra. Virc se služi za domaću kinematografiju ne tako čestim konceptom dokufikcije te kombiniranjem arhivskih snimaka, povijesnih činjenica i mašte pruža neobičan pogled na jugoslavensku povijest.

Houston, imamo problem! temelji se na premisi da se 60-ih godina prošlog stoljeća Jugoslavija uključila u "svemirsku trku" SAD-a i SSSR-a. Mit koji nam Virc servira dobro je razađen od prvog do posljednjeg kadra: koristi arhivske snimke Tita, nudi zabavne detalje iz tamnih dana jugoslovenske povijesti, a time razvija i paralelnu priču o susretu davno izgubljenog oca, inače inženjera jugoslavenskog svemirskog programa, i njegove kćerke. Jedan od sugovornika je i slovenski pop-filozof Slavoj Žižek, čime se parodira moderna televizijska dokumentarnost, a pogotovo filmovi o teorijama zavjere.

Arhivski snimci u određenim momentima toliko su dobro kompjuterski obrađeni da je poprilično teško ne povjerovati u njihovu vjerodostojnost. Houston posjeduje i sitnu manu, vezanu uz paralelni zaplet o susretu izgubljenog oca i kćerke. Scene u kojima se javlja ova priča su kratke, pokušavaju igrati na emotivnu kartu no među glumcima nema kemije.

Houston, imamo problem! istinski je jedinstven dokufikcijski rad u kinematografiji regije, pa samim time već u startu predstavlja materijal vrijedan gledanja. Krase ga i zanimljiva priča i sjajna produkcija, koje su posložene tako da pružaju odličnih devedeset minuta filmske zabave.

Arman Fatić

Podijeli ovaj članak:

Dobra europska komedija: 'Sve najbolje'
image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE