logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Scenarij u fokusu

Od 1895. godine i početka filma pa sve do 2015. godine u Hrvatskoj je o temeljnoj sastavnici svakog filmskog djela, scenariju, objavljena tek jedna jedina knjiga, ona Branka Belana iz 1960. godine Scenarij – što i kako. Trebalo je proći još više od pola stoljeća ne bi li se dočekao priručnik Jasmine Kallay Napiši scenarij. Suočeni s tim činjenicama, u Pulskom filmskom festivalu odlučili smo brzo reagirati i u skladu s vlastitim principom pri postavljanju programa PulaPROfessional (koji se fokusira na sva filmska zvanja!) u goste pozvali četiri dobre poznavateljice scenarističke problematike: Jasminu Kallay, Rebeccu Lenkiewicz, Kate Leys i Jelenu Paljan.

Na predavanjima, koja će pokriti osnove koncipiranja, pisanja, uređivanja, ali i promocije filmskog scenarija, svi zainteresirani akreditirani profesionalci na ovogodišnjem festivalu dobit odgovore na osnovna pitanja koja muče sve scenariste na svijetu: kako smisliti, a potom napisati scenarij za film koji će se jednog dana snimiti, a na kraju i rado gledati.

PREDAVANJA:

SJEĆANJE NA IZGUBLJENE PRIČE
Predavačica: Rebecca Lenkiewicz
HGK 1, 13. srpnja u 12:00

tn 500 enemywm2000156070
Tijekom ovoga predavanja obrađivati će se tema pisanja o ljudima koji bi inače pali u zaborav. Govorit će se o procesu pisanja te o odnosu između koscenarista. Zašto čovjek piše? Otkud poriv da se ispriča priča? Uvijek pišem o osobama koje su outsideri ili o onima koji to nisu, ali se ne uklapaju u društvo. Pisala sam o slikaru Turneru, o sufražetkinjama, o časnoj sestri Židovki te o različitim ljudima koji se nisu mogli uklopiti. Govorit ću o toj viziji i o tome kako pisati priče u suradnji s redateljem.

Rebecca Lenkiewicz prva je dramatičarka koja je napisala izvornu kazališnu predstavu o sufražetskom pokretu, slavnu dramu Her Naked Skin koja je izvedena na pozornici Olivier londonskoga kazališta National Theatre. Neke od njezinih kazališnih predstava su Soho – A Tale of Table Dancers, The Night Season i Shoreditch Madonna. Rebecca je zajedno s redateljem Pawelom Pawlikowskim napisala scenarij za film Ida koji je osvojio brojne nagrade, uključujući i Oskara za najbolji strani film 2015. godine, nagradu BAFTA 2016., nagradu Spirit, nagradu za najbolji film na Londonskom filmskom festivalu i brojne druge. Nedavno je napisala scenarij za film koji će režirati Kristin Scott Thomas. Surađivala je na scenariju za The Sweet Life, Disobedience, a trenutačno radi sa Steveom McQueenom i Rainmark filmom na sedmosatnoj drami za BBC. Piše i radio drame.


PRIČA I SCENARISTIKA: PRIPOVIJEDANJE NA FILMU
Predavačica: Kate Leys
HGK 1, 14. srpnja u 12:00

Kate 2016 3 1
Pripovijedanje je najvažnija stvar kojom se čovjek bavi. U podlozi svakoga scenarija nalazi se priča. No što je priča? Čemu ona služi? Kako priče funkcioniraju? Razlikuju li se filmske priče od drugih priča? I ono što je najvažnije, kako scenaristi mogu primijeniti svoje razumijevanje priča i pripovijedanja na pisanje scenarija?


Kate Leys urednica je scenarija za igrane filmove na kojima radi u svim razvojnim fazama, od koncepta do pretprodukcije. Vodila je razvojne timove u nekoliko produkcijskih kuća, kao što je primjerice Film4 gdje je bila dio malog nabavnog tima odgovornog za filmove Trainspotting, Četiri vjenčanja i sprovod, Siročad, Istok je istočno i Djevojka s bisernom naušnicom. Redovito održava predavanja na filmskim festivalima i akademijama te je angažirana na filmskim projektima diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Radila je u svim segmentima filmske industrije, uključujući produkciju, distribuciju, prikazivanje, festivalske programe, prodajnu i literarnu agenciju. Od 2009. godine vodi filmske radionice i mentorske aktivnosti za filmaše te organizira predavanja poznatih osoba iz svijeta filma kao što su Jane Campion, Mike Leigh, Sir Ronald Harwood, John Madden, Kenneth Lonergan te montažer Pietro Scalia.


DISKRETNI ŠARM KLASIČNE DRAMATURGIJE
Predavačica: Jelena Paljan
HGK 1, 14. srpnja u 13:30

Jelena Paljan fotografija
Jelena Paljan u svojem će predavanju govoriti o trima kratkometražnim igranim filmovima u kojima gledanje, pogledavanje i progledavanje čini narativnu os ili njezin vrhunac te ustanoviti kako se ona ostvaruje postupcima klasične dramaturgije.

Jelena Paljan završila je studij montaže, a potom i dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Montirala je dva igrana TV filma, a kao scenaristica i koscenaristica radila je na filmovima Zvonimira Jurića, Marine Andree, Dane Budisavljević i drugih. Koscenaristica je igrane serije Predraga Ličine i niza serija autora Roberta Knjaza. Trenutačno surađuje s Danom Budisavljević na dokumentarno-igranom projektu i s Dubravkom Turić na kratkometražnom filmu u sklopu igranog omnibusa.

PALUNKO: TRI SCENARISTIČKA PREDAVANJA
Predavačica: Jasmina Kallay
HGK 1, 13-15. srpnja

Palunko logotip 01Palunko je scenaristička platforma Hrvatskog filmskog saveza pokrenuta 2003. godine s radi osnaživanja domaće scenarističke scene i do danas je jedini projekt takvog tipa ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji. Tijekom svojih prvih dvanaest godina Palunko se profilirao se kao vodeći rasadnik nezavisnog kratkometražnog scenarija u nas i gotovo da među vodećim mladim imenima hrvatskog filma nema osobe koja nije prošla kroz neku Palunkovu radionicu, pitching i druge aktivnosti. Naglasak rada Palunka pritom je primarno bio na radioničarskim programima, industrijskim događanjima, promicanju scenaristike kao struke i produkciji scenarija novih, mladih autora. Od 2015. godine Palunko se isključivo posvetio razvoju izvaninstitucionalnog i cjeloživotnog scenarističkog obrazovanja iz filma, televizije, transmedije i videoigara, i to kroz dva krovna projekta. Prvi je Scenaristička škola, dvosemestralni edukacijski program, a drugi je multimedijski izdavački projekt Napiši scenarij u sklopu kojeg je nastao istoimeni scenaristički udžbenik, prvi u Hrvatskoj nakon više od pedeset godina.

 

JKallayPhoto
Jasmina Kallay
je scenaristica, spisateljica i stručnjakinja za transmediju. Magistrirala je scenaristiku na Nacionalnoj filmskoj školi u Dublinu, a doktorirala u području interaktivne scenaristike na Sveučilištu u Dublinu. Njezin roman za mlade, Beat Girl, adaptiran je 2012. godine u dugometražni film i TV seriju koja je 2013. nominirana za Emmyja. Trenutačno razvija kriminalističku seriju United States of Europe u austrijsko-francuskoj koprodukciji. Umjetnička je savjetnica za Kreativnu Europu (Potprogram MEDIA) za film, TV i videoigre, a radi i kao script doctor. Godine 2015. objavila je Napiši scenarij (HFS/Palunko), prvi scenaristički priručnik na hrvatskom jeziku. Jedna je od osnivačica Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID), u kojemu je i članica Upravnog odbora.

Kako započeti: Strukturiranje priče od ideje do treatmenta
HGK 1, 13. 7. 2016., u 10:00

Imaš sto ideja za film, ali kako ih pretvoriti u scenarij koji drži vodu? Predavanje će se fokusirati na vježbe koje potiču kreativno razmišljanje i na praktičan će način približiti proces strukturiranja filmske priče.

Alatke i tehnike scenarističkog zanata
HGK 1, 14. 7. 2016., u 10:00

Film je umjetnost, ali scenaristika je ponajprije zanat. Da bi se usvojio zanat, potrebno je naučiti kako se koristiti scenarističkim alatkama i tehnikama. Ovo će predavanje kroz brojne filmske primjere objasniti kako funkcionira dramska ironija, nagovještaj, podmetanje i otkrivanje, prospekcija i retrospekcija.

Što dalje: Poticaji, radionice, producenti i pitching
HGK 1, 15. 7. 2016., u 12:00

Napisao si scenarij – što dalje? Predavanje će obuhvatiti sljedeće teme: na koje se poticaje možeš prijaviti, kako zainteresirati producenta, koje su radionice korisne i kako najbolje pitchati svoj projekt.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE