logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Počinje 63. Pulski filmski festival!

konfmedije97clanak

Zadnje tri godine od kad je direktorica Festivala Gordana Restović i od kada postoji Umjetnički savjet s predsjednikom Hrvojem Pukšecom na čelu i članovima Tanja Miličić i Mikeom Downeyjem, Festival bilježi značajne pomake. Prema riječima direktorice Festivala Gordane Restović, 70 000 posjetitelja prošle godine govori tome u prilog, a i ove godine Pula će donijeti čak 135 filmskih projekcija i 50 premijera, 9 filmskih programa, 6 predavanja, 4 okrugla stola, 5 predstavljanja knjiga, 6 izložbi, 8 koncerata, radionice i mnoštvo drugih popratnih programa na na 15 lokacija. Tri dana prije samog službenog početka Festivala krenule su radionice za djecu i mlade, RED i Baltazar te su otvorene čak 3 izložbe.

Ovaj festival drži do odnosa s publikom. Naime, pulska publika je posebna te vrlo zahtjevna i nastojimo dati joj ono što želi. Ako broju gledatelja filmova na Puli dodamo i onih 88 000 koji su u protekloj godini posjetili Kino Valli, imamo brojku od 160 000 ljudi koji gledaju film u Puli, rekla je Restović.

Program ove godine u Pulu donosi najbolje od hrvatskog, europskog i svjetskog filma. Kako je istaknuo Pukšec, na 63. Pulu se prijavilo više od 105 hrvatskih filmova što dokazuje da je ovo dobra godina za film. Unatoč smanjenom budžetu, Pula je prije dvije godine dobila nove filmske programe Dizalicu, Kinoteku te Studentski program, a i novi pogram za filmske profesionalce Pula PROfessional te je internacionalizirala ocjenjivačke sudove. Po novom konceptu ukupno je četiri ocjenjivačka suda, za hrvatski dugometražni program, hrvaski kratkometražni i studenski program, međunarodnih program te za nagradu Susjedi i prijatelji. Kako Pula prati svjetske festivalske trendove u natjecateljske programe uvela je i selekciju dokumentarnih filmova. Ove godine posebna se pozornost daje scenariju kao osnovi za izradu filma, pa će upravo većina predavanja Pula PROfessionala baviti se važnošću scenarija u filmskoj umjetnosti. Tako pulski festival nije samo mjesto gledanja filmova već, uvelike zahvaljujući programu Pula PROfessional te ostalim dodatnim programima i mjesto umrežavanja, edukacije, ali i druženja, zabave.

U potragu za filmovima, kako je rekao Mike Downey, krenuli su netom nakon prošlogodišnjeg Festivala i obišli su gotovo 30 filmskih festivala u potrazi za filmovima koje publika inače nema prilike vidjeti. Naša selekcija je put otkrivenja nekih posebnih tema i ideja što Pulu čini posebnim festivalom, naglasio je. Istaknemo li još da u Pulu stižu kvalitetni, međunarodni gosti koji komunikacijom s našim filmašima uvelike pomažu njihovu radu, jasno je da je Pula mjesto na kojem svaka osoba vezana za film svakako mora biti.

Na večerašnjem svečanom otvaranju Festivala uručit će se i Zlatna Arena za životno djelo jednoj od najcjenjenijih svjetskih filmskih redateljica i scenaristica Marti Mészáros. Zbog svoga pedesetogodišnjeg predanog rada na filmu u kojem je spojila svoje intimne priče i političku pozadinu, svakako je zaslužila priznanje, a kako je rekla, iako nije bilo lako, okružje u kojem je živjela nagnalo ju je na to da radi baš takve filmove. Naime, za Staljinova režima doživjela je mnoge tragedije, izgubila je oca ,a biti prvom ženskom režiserkom u Europi bilo je vrlo zahtjevno. Danas, kada se ne ističe da sam ženska režiserka već me nazivaju samo režiserkom, vrlo sam ponosna, ističe, a brojne nagrade među kojima one u Berlinu i Canneseu, govore dovoljno o njenom uspjehu. Na daljnji rad i nove projekte, neumornu 85 – godišnjakinju tjeraju problemi u današnjem društvu poput onih prava žena koja su u Mađarskoj još uvijek jako loša.

Mészáros je upravo završila još jedan provokativan film, a pulska će publika ove godine u Kinu Valli moći pogledati pet njenih nagrađivani filmova u sklopu programa Retrospektiva. Simpatična filmska autorica na druženju s novinarima ispričala je kako je za svog prvog boravka u Puli bila gošća Josipa Broza Tita, a upravo će njoj pripasti čast da otvori ovogodišnji 63. Pulski filmski festival.

Fotografije s ovih konferencija za medije pogledajte OVDJE. 
image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE