logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Počinje 62. Pulski filmski festival

1

U povodu svečanog otvorenja 62. Pulskog filmskog festivala održana je konferencija za medije Direkcije Festivala koju čine ravnateljica Gordana Restović, predsjednik Umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec te članovi Umjetničkog savjeta Tanja Miličić i Mike Downey. Direkciji festivala pridružila se veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj, Njezina ekscelencija Michèle Boccoz, zamjenica gradonačelnika grada Pule Elena Puh Belci te naknadno i pomoćnik ministra kulture Republike Hrvatske Vladimir Stojsavljević.

Predsjednik umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec predstavio je programske novosti 62. Pule te naglasio kvalitetu svih filmskih programa ovogodišnjeg festivala: “Iznimno smo ponosni na ovogodišnji Pulski filmski festival jer nikada u novijoj povijesti nije bilo ovoliko dobrih filmova i to u svim natjecateljskim kategorijama. Hrvatski film bilježi najbolje dane od naše neovisnosti i to je sjajna vijest kako za našu kinematografiju tako i za Festival. Pula konačno počinje ostvarivati svoje potencijale!” zaključio je predsjednik Umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec.

Međunarodni program s preko 40 naslova iz više od 20 zemalja svijeta predstavio je član Umjetničkog savjeta Mike Downey, istaknuvši kvalitetu programa i raznolikost tema obrađenih u selektiranim filmskim naslovima. “S obzirom da je kvaliteta hrvatskog programa ove godine na izuzetno visokoj razni, stavili smo naglasak i na kvalitetu međunarodnog programa te uveli programski nazivnik i nagradu Susjedi i prijatelji. Riječ je o zemljama čiji filmovi, kinematografski, imaju dosta zajedničkoga s hrvatskim filmovima, te zemlje s kojima, produkcijski gledano, možemo ostvariti dobru suradnju.” naglasio je Mike Downey.

Pulski filmski festival orijentirao se na aspekte filmske umjetnosti koji na festivalskoj sceni nisu u centru pažnje, a bez kojih, naravno, nema filma. Svake godine u žarištu je nova filmska profesija, a ove godine posebna će pažnja biti posvećena scenografiji.” naglasila je članica Umjetničkog savjeta Tanja Miličić te predstavila ovogodišnji program Pula PROfessional namijenjen filmskim profesionalcima i studentima audiovizualnih djelatnosti.

Ravnateljica 62. Pulskog filmskog festivala Gordana Restović govorila je o organizacijskim dostignućima te značaju Pulskog filmskog festivala. “Veseli me što mogu konstatirati da Pulski filmski festival više nije samo mjesto gledanja filmova već je i mjesto susreta i povezivanja filmskih profesionalaca kroz naše programe, a posebno kroz Pula PROfessional, a zatim je i mjesto obrazovanja i edukacije budućih naraštaja zaljubljenika u filmsku umjetnost kroz naše filmske programe i interaktivne radionice namijenjene upravo djeci i mladima. Cilj nam je upravo posjetiteljima i sudionicima Festivala omogućiti najbolji mogući doživljaj svih aspekata filmske umjetnosti“ naglasila je ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović te najavila svečano otvorenje u Areni.

Grad Pula i ove je godine dao veliku potporu 62. Pulskom filmskom festivalu, a organizatorima i Direkciji Festivala u ime gradonačelnika i uprave grada Pule zahvalila se zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. “Pulski filmski festival svojom kvalitetom iz godine u godinu opravdava titulu najboljeg festivala filma na ovim prostorima i tako prenosi ime grada Pule i izvan granica Hrvatske. Festival je jedan od najuspješnijih i najljepših kulturnih projekata začetih u Puli.

Njezina ekscelencija, veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj, Michèle Boccoz naglasila je važnost suradnje Festivala Francuske u Hrvatskoj - Rendez vous te Direkciji 62. Pulskog filmskog festivala zaželjela uspješan festival. “Pozdravljamo ovo prestižno događanje i iznimno smo sretni što u njemu sudjelujemo, u okviru festivala Francuske u Hrvatskoj, Rendez-vous„ izjavila je Njezina ekscelencija, veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj, Michèle Boccoz.

U ime ministarstva kulture RH pomoćnik ministra Vladimir Stojsavljević, nakon konferencije za medije, istaknuo je značaj i dugu tradiciju Pulskog filmskog festivala. “Ministarstvo kulture financijski podupire festival u iznosu od 1,8 milijuna kuna jer uz grad Pulu time podupire obnovu i razvoj audiovizualnih umjetnosti. Ovogodišnja manifestacija izuzetno je bogata te građankama i građanima pruža uvid u najbolje što su naši filmaši proizveli. ” nadodao je pomoćnik ministra kulture RH Vladimir Stojsavljević.

62. Pulski filmski festival održava se od 18. do 25 srpnja, na 14 različitih lokacija diljem grada. Tijekom osam festivalskih dana, prikazat će se 128 filmova unutar 12 filmskih programa. Održat će se 23 stručna događanja za filmske profesionalce u sklopu Pula PRO programa, dvije radionice za djecu i mlade – Pustolovni laboratorij profesora Baltazar i RED radionica, pet izložbi i osam glazbenih događanja

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE