logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Otvorene izložbe ''Partenza'' Renate Poljak i ''Impromptu'' Marija Delića

8.7.izlozbeclanak

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre jučer je otvorena druga izložba u sklopu popratnog programa Pulskog filmskog festivala. Renata Poljak suvremena je umjetnica poznata kako u domaćim, tako i u internacionalnim umjetničkim krugovima, što je kustos izložbe Mladen Lučić, uz aktualnu temu migracija i sudbine izbjeglica koju Poljak isprepliće s vlastitom obiteljskom poviješću, a koja se nalazi u njenom najnovijem radu, te motiva ženskog stvaralaštva koje je u fokusu 63. Pulskog filmskog festivala, naveo kao jedan od tri glavna razloga ugošćavanja ove splitske autorice.

Partenza, 9-minutna video instalacija koju bismo mogli nazvati i elegičnom crno-bijelom eksperimentalnom posvetom, prikazan je uz dvije ranije autoričine video instalacije – Rutu i spomenik iz 2007. godine nadahnute ulomkom iz romana Miljenka Jergovića Ruta Tannenbaum, te Staging Actors / Staging Beliefs iz 2011. godine - kako bi se dobio uvid u kontinuitet njenog stvaralaštva koje se većim dijelom bazira na videu i fotografiji.

Renata Poljak naglasila je kako je devet izloženih crno-bijelih fotografija nastalo tijekom snimanja samog filma na plaži Zlatni rat na Bolu na Braču, te da motiv odlaska (''partenza'') u filmu povezuje prošlost i sadašnjost, to jest osobnu priču njene prabake koja se početkom 20.st morala rastati od svojeg supruga kada je odlazio u potragu za boljim životom (tada su muškarci odlazili u Južnu Ameriku) sa pričom o izbjeglicama koje su posljednjih godina također prisiljene napustiti svoju zemlju uslijed kriznih vremena. Zahvalila se glavnoj glumici Dajani Čuljak te svim ostalim ženama, rođenim Boljankama s različitim adresama, koje su sudjelovale u snimanju filma, kao i snimatelju prezimenjaku Borisu Poljaku.

Umjetnički direktor festivala Hrvoje Pukšec kratko je izrazio zadovoljstvo zbog suradnje s MSUI/MAC-om, naročito zbog ženskih autorskih snaga koje ce obilježiti ovogodišnji Festival, te pozvao sve prisutne na dolazak na filmove. Izložba ostaje otvorena do 21. kolovoza.

Iste večeri u Galeriji Makina je otvorena izložba fotografija filmskog i TV snimatelja Marija Delića nazvana Impromptu. Radi se o fotografijama koje su spontano nastale na setovima filmova na kojima je Delić radio, a posebno su zanimljive lokacije, koje variraju od Egipta, Libanona i Maroka, pa do Bjelovara i Zagreba. U fokusu su mu kako kolege ispred - poput glumaca Rakana Rushaidata ili Jelene Perčin - tako i iza kamere, od šminkerice i boom majstora do majstora svjetla. Voditelj galerije, Hassan Abdelghani, kratko je održao uvodnu riječ, izrazivši zadovoljstvo što ima prilike predstaviti radove kolege u galeriji koja ulazi u osmu godinu rada, a Tanja Miličić i Mike Downey, članovi Umjetničkog savjeta Pulskog filmskog festivala, pohvalili su rad galerije Makina koju je Downey nazvao ''pulsirajućim kulturnim srcem grada'' i ''nezavisnim prostorom za nezavisne umjetnike i nezavisnu publiku''. Našalio se naglasivši vještinu fotografa na filmskom setu koji, i kada producentski aspekt filma i ''pokretne slike'' zakažu, predstavi projekt u najboljem mogućem svjetlu. Izložba ostaje otvorena do 30. srpnja.

Fotografije s izložbi pogledajte OVDJE. 
image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE