logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Otvorena izložba "Plakati suvremenih srpskih filmova"

plakatsrpski2

Jučer je u Srpskom kulturnom centru u Istri (SKUC) otvorena izložba plakata suvremenih srpskih filmova, od kojih su neki već dobro poznati hrvatskoj publici, kao što su Ničije dijete, prošlogodišnji dobitnik Zlatne Arene za manjinsku koprodukciju za najbolji film, režiju i glumca, te Pored mene, također prošlogodišnji laureat koji je odnio nagradu ocjenjivačkog suda međunarodnog programa za najbolji film. Predstavljena su i vizualna rješenja za filmove Bit ćemo prvaci svijeta (prošlogodišnja nagrada publike Zlatna vrata Pule), Montevideo, Barbari, Iscjeljenje, Neposlušni, Mali Budo, Vlažnost, Enklava, Panama, Lauš, Dobra žena i Moj zanat, i to za srpsko i hrvatsko, ali i međunarodno tržište i festivale kao što su Karlovy Vary, Cannes i Sundance.

Uvodnu riječ održao je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Milan Rašula. Naglasio je doprinos filmskih plakata komunikaciji s publikom, te se zahvalio Pulskom filmskom festivalu na ukazanoj časti neslužbenog otvaranja Festivala i izrazio zadovoljstvo zbog uspješne suradnje. Riječ je prepustio ravnateljici Festivala Gordani Restović, koja je istaknula značaj Srpskog kulturnog centra kao jedine festivalske lokacije posvećene prošlosti i povijesti same manifestacije, te pozvala sve prisutne na ovogodišnje filmsko druženje koje počinje u subotu navečer u Areni. Kratko se na povijest filmskog plakata osvrnuo i kustos izložbe, voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i promociju Filmskog centra Srbije Miroljub Vučković. Vučković je kazao kako se plakat kao komunikacijsko sredstvo razvijao paralelno s nastankom filma, imitirajući kazališne plakate s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, i da se tek 50-ih i 60-ih godina počeo osamostaljivati kao izražajna forma, te je naglasio značaj čehoslovačkog, poljskog, ali i jugoslavenskog plakata, a posebno činjenicu da je za Bulajićevu Bitku na Neretvi dizajn osmislio nitko drugi do - Pablo Picasso.

Na kraju izlaganja Milan Rašula se zahvalio svima prisutnima, kao i Gradu Puli, Istarskoj županiji i već spomenutima Pula Film Festivalu i Filmskom centru Srbije, te napomenuo da će Centar biti otvoren svakim danom od 10 do 13, te od 18 do 22 sata za vrijeme trajanja festivala.

Fotografije s izložbe pogledajte OVDJE. 
image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE