logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Intervju Scene.hr, medijskog pokrovitelja Festivala, s ravnateljicom Gordanom Restović

vijesti2707pff

Scena: Koja je najvažnija poruka ovogodišnjeg festivala?
Svaki je festival poseban na svoj način i zbog toga sa sobom nosi specifične organizacijske i programske dopune, ovisno o vremenu u kojem se odvija. Veseli me konstatacija da Pulski filmski festival nije samo mjesto gledanja filmova, već putem ciljano osmišljenih okvira, poput ovogodišnjeg koncepta programa PulaPROfessional, mjesto susreta i povezivanja filmskih profesionalaca i budućih filmskih naraštaja.

Scena: Pulski festival je najstariji festival u Hrvatskoj. Koja je njegova najveća kvaliteta?
Smatram da Pulski filmski festival ima jedan opći i univerzalni sinonim pri samom spominjanju. Brojka ’62′ zaista već u sebi ima jednu permanentnu poruku koja se kroz to vrijeme proširila na mnoge generacije. Želimo li prebrojati svu publiku od samog začetka, govorimo o milijunskom auditoriju, a to znači da je njegov značaj za hrvatsku filmsku umjetnost dalekosežan i neporeciv.

Scena: Na ovogodišnjem festivalu bile su dvije svjetske premijere…
Na 62. Pulskom filmskom festivalu u sklopu Međunarodnog programa, svjetsku premijeru imala su čak dva filma; Pored mene (Srbija), redatelja Stevana Filipovića i Streetkids United II: The Girls from Rio (Velika Britanija, Nizozemska, Brazil), redateljice Marie Clare. Riječ je o filmovima koji su svoje filmsko putovanje po platnima diljem svijeta odlučili započeti upravo u Puli.

Scena: Novost festivala je neformalan programski nazivnik ‘Susjedi i prijatelji’.
Dugometražni filmovi iz zemalja geografski i povijesno bliskih Hrvatskoj u Puli su uvijek imali svoj dom, a imat će ga i ubuduće. Za te je filmove smišljen neformalan programski nazivnik i krajnje konkretna istoimena nagrada: Susjedi i prijatelji. Filmovi koji konkuriraju za nagradu Susjedi i prijatelji izdvojeni su iz postojećih festivalskih programa (Hrvatski program, Međunarodni program, Dizalica i Pulica), a ti su pak programi definirani upravo s namjerom da malo bolje upoznamo naše susjede i prijatelje. I njihove filmove, naravno.

Scena: Na festivalu su prikazani i najbolji filmovi u Hrvatskoj. Jeste li ponosni?
Prvenstveno smo ponosni na činjenicu da smo reprezentativan dom nacionalnom filmu i dajemo svake godine sve od sebe kako bi taj dom u najboljem mogućem svjetlu predstavio hrvatski film. Domaća produkcija svake je godine sve plodnija, a pulsko je ljeto i mjesto i vrijeme koji tim naslovima u pružaju zasluženu pažnju.

Scena: Možete li čitateljima otkriti koliko se dugo festival priprema, kako izgleda organizacija, te tko je sve zaslužan za održavanje festivala?
Možda je teško percipirati organizaciju iza scene i podatak da se na festivalu radi tijekom čitave godine. Naime, po završetku jednoga, drugi je već započeo. Organizacijski i programski koncept sljedećeg formira se u uskoj suradnji s Umjetničkim savjetom, taj koncept se sukcesivno razvija, najuže rečeno, od konstantnog tima kojeg čini samo deset djelatnika, do ove, primjerice današnje točke, kad na organizaciji radi više od stotinu osoba. Zasluge je teško izdvojiti, vjerujem da entuzijazam koji je uložen pri stvaranju Pulskog filmskog festivala opravdava, svaki na svoj način, dana im zaduženja.

Scena: Ostvarili ste i suradnju s Borovom…
Personalizirane, u limitiranoj ediciji dobro znane startasice, osmišljene u suradnji s Borovom, modni su hit ovogodišnje Pule. Borovo je ime koje govori za sebe, Pulski filmski festival također, spajanje prepoznatljivih brendova, uz izuzetnu srdačnu suradnju, rezultiralo je i prepoznatljivim proizvodom.

Scena: Dodatna čarolija za gledatelje je pulska Arena.
Jedinstvena. Pulski amfiteatar koji se pretvara u suvremeno kino, ljetne noći, ta posebnost susreta, autora, publike, filmskih slika. Mogu samo reći – tko dođe i doživi film ispod zvijezda. Neće ostaviti ravnodušan, vjerujte mi.

Scena: Što je još važno za naglasiti?
Bitno je za istaknuti da smo ugostili mnogobrojne renomirane filmske profesionalce i nastojimo njihov rad maksimalno približiti publici našeg festivala. Naš je cilj upravo publici omogućiti najbolji mogući doživljaj iz svih aspekata filmske umjetnosti i da se pritom svi osjećaju dobrodošli.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE