logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Intervju Scene.hr, medijskog pokrovitelja Festivala, s Danielom Kušanom

 

kusanvijest

Stvarno je velika stvar i odličan osjećaj u Puli prikazati film i vidjeti kako publika diše. Arena u Puli jedno je od najljepših mjesta za gledanje filmova u svijetu, rekao je redatelj Daniel Kušan. Film ‘Ljubav ili smrt’ nastao je prema romanu njegovog oca - književnika Ivana Kušana. Prikazat će se na 62. Pulskom filmskom festivalu. Daniel je u razgovoru za portal Scena.hr ispričao čega se najviše plašio dok je snimao film te se prisjetio djetinjstva. Kaže da nije poput Koka lovio duhove, ali je imao iste snove. Daniel nam je otkrio da piše scenarij za novi film.

Scena: Snimili ste ‘Koko i duhovi’ te treći nastavak Kokovih avantura ‘Ljubav ili smrt’. Je li privilegija snimati film prema romanu svog oca?
Uvijek je privilegija snimati film prema dobrom romanu. Pa onda još ako je to roman tvog oca, s čijim si licima odrastao kao s braćom i sestrama, to je sigurno užitak. Dok su ostali romani napisani prije mog rođenja, ‘Ljubav ili smrt’ je otac pisao baš kad sam ja bio Kokovih godina, pa mi je taj njegov roman zato i najdraži.

Scena: Od čega ste najviše strahovali prilikom snimanja filma?
Kad smo kretali u rad na serijalu, mediji su često Koka nazivali ‘hrvatskim Harryjem Potterom’. Malo sam se pribojavao te usporedbe jer sam se bojao da će publika odrasla na modernim hollywoodskim hitovima, čiji su budžeti i stotinu puta veći od naših, imati pogrešna očekivanja. Koko nema nikakve specijalne moći, on je nesavršen dječak – ali u tome i jest njegov šarm jer je sličan svakome od nas.

Scena: U filmu ste Koka prilagodili današnjoj djeci, pa do kojih ste zaključaka došli dok ste istraživali kako razmišljaju današnja djeca?
Za proučavanje iskoristio sam brojne audicije koje smo imali za filmove. Puno sam razgovarao s njima i zaključio sam da nisu uopće jako različita od vremena kad sam ja bio dijete. Tehnologija je napredovala i stvorila neke nove mogućnosti komunikacije, pa su zbog toga još malo otvorenija, ali djeca su djeca – igraju se na otvorenom, čitaju knjige (ne puno, ali ništa manje nego prije) i imaju iste snove i znatiželju kao i u prošlim generacijama.

Scena: Film je postigao rekordnu gledanost. Jeste li to očekivali?
Nadao sam se dobroj posjećenosti u kinima, i drago mi je da su filmovi o Koku gledani, ali nisam previše razmišljao o tome. Nije sve u brojkama, pogotovo zato što na to utječu i neki drugi faktori osim kvalitete filma. Meni je vrlo važna i kvaliteta samog iskustva, kao i dugovječnost filma. Prema nekim reakcijama publike zaključujem, a tome sam se i nadao, da će ‘Ljubav ili smrt’ imati svojevrstan kultni status unutar Kokovog serijala.
Daniel KušanScena: Film će biti prikazan i na Pula film festivalu. Zašto su filmski festivali poput ovog u Puli važni za filmove za djecu i hrvatski film?
Vrlo su važni. Arena u Puli jedno je od najljepših mjesta za gledanje filmova u svijetu i stvarno je velika stvar i odličan osjećaj tamo prikazati film i vidjeti kako publika diše. Osim pulske i hrvatske publike, tamo se pruža mogućnost i turistima, koji su u vrijeme festivala brojni u Puli, da upoznaju i taj dio naše kulture. Vidim da se festival sve više okreće prema njima, i to je jako dobra stvar.

Scena: Je li bilo i vaše djetinjstvo zanimljivo poput djetinjstva Koka?
Nisam baš — poput Koka — lovio duhove, lopove, ili se skrivao po Parizu s Mona Lisom pod rukom. Ali imao sam iste snove, iste odnose s prijateljima, imali smo skrovišta, vrzmali se po kvartu, smišljali nepodopštine. U tome smo mi u mojoj generaciji bili kao on i njegovo društvo.

Scena: Kakvo je bilo vaše djetinjstvo uz velikana kakav je bio vaš otac?
Za mene je on prvenstveno bio tata, kao i svaki drugi, i nisam razmišljao o njemu kao o velikanu. Ali sam odrastao u atmosferi prožetoj kulturom – književnošću, ali i glazbom, kazalištem filmom… Uz oca tome je doprinijela moja majka Helena Buljan, glumica.

Scena: Koji biste njegov savjet izdvojili kao savjet koji vam je puno pomogao u životu?
Da učim jezike i putujem koliko god mogu. Mislim da upoznavanje različitih kultura, osim što bogati duh i inspirira, također i liječi od netolerancije i straha od različitog.

Scena: Zašto i kad ste se zaljubili u film?
Volim film otkad znam za sebe. Kao dječak nisam imao tehničke mogućnosti da snimam film, ali sam pisao scenarije. Osim pisanja zanimala me i fotografija, gluma… Uskoro sam shvatio da je film najsloženija umjetnost – i time najljepša – jer obuhvaća sve ostale umjetnosti.

Scena: Film je osvojio i nagradu publike Vittorio Veneto Film Festival 2015, Italija.
To je još jedna od velikih radosti koju kao redatelj možete doživjeti — kad vidite da film uspješno prelazi granice.

Scena: Prema vašem mišljenju, zašto nema više filmova za djecu i mlade.
Mi smo mala zemlja pa općenito i snimamo malo filmova, ali dječji filmovi su, nakon jedne duže stanke, ponovno našli svoje mjesto. Uz Koka, vrlo velik uspjeh su postigli i Ištvančićev ‘Duh u močvari’ te Petranovićev ‘Šegrt Hlapić’. Trenutno nove projekte za djecu pripremaju Dejan Aćimović i Dražen Žarković, a u pripremi je i još jedan Koko – ‘Uzbuna na Zelenom Vrhu’.

Scena: Što trenutno radite? 
Pišem scenarij za svoj sljedeći filmski projekt. Bit će to komedija o jednoj obitelji koja pripada skupini građana koja polako nestaje — zagrebačkim starosjediocima, takozvanim ‘Purgerima’.

Scena: Poruka čitateljima portala Scena.hr?
Gledajte filmove! Vidimo se u kinu.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE