logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Filmovi “Houston, imamo problem!” i “Planet samaca" večeras u Areni!

1070houstonclanak

Dokumentarno - igrani film Houston, imamo problem! donosi do sad neispričanu, zanimljivu priču o jugoslavenskom svemirskom programu. Kako je na konferenciji za medije ispričao redatelj Žiga Virc, na filmu su se bavili pitanjem zašto 1973. godine Jugoslavija nije poslala čovjeka na Mjesec. Temu su prvo obradili u kratkom filmu koji su kao trailer plasirali na youtube. Kako je on polučio velik uspjeh, odlučili su snimiti i dugometražni.

Za njegovu je realizaciju trebalo četiri i pol godine a onaj dio koji nisu imali dokumentiran u arhivu, premostili su igranim materijalima. Scenarist Boštin Virc ispričao je kako je najzahtjevniji dio rada na filmu bio njegovo financiranje. Cilj im je bio napraviti film za svjetsku publiku, ne samo zemlje bivše Jugoslavije, a premijerno je prikazan na Tribeca film festivalu u New Yorku. Montažer Vladimir Gojan imao je zahtjevan posao koji je izvrsno odradio, a na kraju konferencije otkrivena je i javnosti nepoznata zanimljivost iz filma – bivša Jugoslavija u orbitu je poslala jednu svinju!

Film iz međunarodnog programa predstavljen na današnjoj konferenciji jest poljski film Planet samaca. Romantična komedija slovenskog redatelja pisana je nekoliko godina, a njezin producent i koscenarist Radoslaw Drabik u Puli je izjavio kako jedva čeka vidjeti svoj film pod zvijezdama. Njegov kolega Michal Chacinski i on u Poljskoj vode dva velika filmska festival i u jednom od razgovora došli su na ideju da i sami snime film.

Začudo, odlučili smo umjesto drame napraviti dobro napisanu, inteligentnu romantičnu komediju uz koju se gledatelji mogu i smijati i plakati, rekao je Drabik istaknuvši kako su nakon mukotrpnog posla uspjeli iznjedriti jedinstven scenarij. Za remake ovog filma već je zainteresiran i Hollywood, a u Poljskoj i Sloveniji je najgledaniji kino film. Novinare je na konferenciji svojom pjevačkom izvedbom oduševila devetogodišnja glumica, Olivija Drabik koja je u filmu debitirala ulogom pjevačice Ele. Rečeno je kako je slovenski redatelj Mitja Okorn požrtvovno radio na tom filmu stoga nije ni čudo da je već polučio velik uspjeh.

Oba filma, svi posjetitelji 63. Pulskog filmskog festival imat će priliku pogledati večeras u Areni, s početkom u 21 i 30 sati.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE