logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Filmska kritika mladih filmofila

FILMOFILIKOLAZFilmska kritika mladih filmofila profesionalna je platforma o kojoj ljubitelji pokretnih slika mogu samo sanjati, a podrazumijeva analiziranje filmova, stjecanje znanja potrebnog za istraživanje sedme umjetnosti, komentiranje i ocjenjivanje domaćih i stranih filmskih ostvarenja, aktivno sudjelovanje u anketama i diskusijama s autorima filmova, pisanje blogova i recenzija te općenito uživanje u domaćim i međunarodnim dugometražnim i kratkometražnim filmovima. Ovogodišnji mentor mladih filmofila hrvatski je filmski kritičar i urednik časopisa Filmonaut, Mario Kozina.

Mario Kozina (Zagreb, 1987.) magistar je komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od veljače 2011. godine jedan je od urednika filmološko-filmofilskog časopisa Filmonaut, a bio je i višegodišnji filmski kritičar u emisiji Briljanteen na Hrvatskoj televiziji (od 2008.). Tekstove je objavljivao u Hrvatskom filmskom ljetopisu (od 2008.), emisiji Filmoskop na Trećem programu Hrvatskoga radija (od 2010.), tjedniku Lider (od 2013.) te na portalima Filmski.net (2006. - 2007.), Vip.movies (2007. - 2009.), Kulturpunkt (2010.) i Filmovi.hr (2010.). Stalni je suradnik nekoliko filmskih festivala (ZagrebDox, Zagreb film festival), a jedan je od selektora natjecateljskog programa Festivala 25 FPS. Također surađuje i s Međunarodnim filmskim festivalom u Rotterdamu. Dobitnik je Nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara Vladimir Vuković za najboljeg filmskog kritičara u 2015. godini.

Predstavljamo vam ovogodišnju ekipu mladih filmofila:

ANDREA BOROVIĆ, RIJEKA
Vrlo kratko: istinska strast i ljubav prema filmskoj umjetnosti, ali i nezaboravna i vrijedna iskustva koja nude filmski festivali. Na Pulskom još nisam bila, što mi je dodatna motivacija i želja za sudjelovanjem.

ARMAN FATIĆ, SARAJEVO
Kao filmski entuzijasta konstantno pokušavam nadograditi svoje znanje o filmskoj industriji kroz angažmane u kinima, na festivalima te kroz aktivnosti "I <3 film kluba" u Sarajevu. Shodno navedenom smatram da bi bilo sjajno iskustvo biti član žirija mladih filmofila na Pula Film Festivalu.

DALIA ALIĆ, ZAGREB
Voljela bih preskočiti onaj dio da sam se odmalena odlučila za rad u audiovizualnoj industriji. I onaj dio da me oduševljavala sposobnost kreiranja novih svjetova kroz nove medije. Doći ću do djela kada sam kroz srednju školu bila redovit gost festivala mladih, ali i svih filmskih radionica koje su tada bile dostupne mladima, a filmovi koje sam amaterski radila iz entuzijazma s kolegama obišli su od Four River Film Festivala u Karlovcu, do Seoul International Film Festivala u Južnoj Koreji...

LANA MIHAILOVIĆ, BANJA LUKA
Ova prilika objedinjuje dvije važne stvari u mom životu: moj studij novinarstva i film. Iskustvo bi mi omogućilo da naučim kako spojiti to dvoje i razviti svoje vještine u pisanju recenzija, za šta nisam imala priliku na studijima, a smatram vještinom za koju je potrebno mnogo iskustva, prakse i znanja da se razvije. 

LUKA ČUBRIĆ, ZAGREB
Ljubav prema filmu i status te važnost Pula Film Festivala u našem, ali i regionalnom kinematografskom kontekstu. Također želja mi je unaprijediti svoje pisanje kritika, upoznavati druge filmofile, sudjelovati u raspravama i dolaziti do novih zaključaka.

MAJA OSKORUŠ, ČAKOVEC
Velika mi je želja upisati Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu pa smatram da boljeg mjesta za skupiti iskustvo od Pula film festivala u Hrvatskoj nema.

MARTINA MARASOVIĆ, ZAGREB
Motivacija da se prijavim kao član žirija mladih filmofila svakako je želja za novim praktičnim iskustvom te daljnjim usavršavanjem znanja o filmu. Ono što se podrazumijeva jest velika strast prema filmovima, odnosno, svim segmentima koji isti i čine. Sudjelovanje na ovom događaju vidim kao jednu prekrasnu priliku koju svakako želim iskoristiti, a osim višestruke koristi koje bih osobno s time stekla, vjerujem kako bih također svojim postojećim kvalitetama znala festivalu.

TENA BAKŠAJ, VARAŽDIN
Kao velika zaljubljenica u film i okorjeli fan nezavisnog europskog filma godinama pratim lokalna i globalna zbivanja i radove na području sedme umjetnosti, te bih na ovaj način voljela usavršiti svoja znanja pod mentorstvom stručnjaka za film. Također, nikada dosad nisam bila u prilici sudjelovati ili posjetiti Pulski filmski festival, pa mi se ovo čini kao savršena prilika za usvajanje novih znanja i ujedno aktivno uživanje u jedinstvenoj atmosferi koju pruža ovaj festival.

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE