logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Digitalni arhiv Pulskog filmskog festivala za budućnost regionalnog filma

DIGITALNIARHIVCLANAK

U povodu potpisivanja Sporazuma o suradnji na utemeljenju zbirke gradiva Pula film festivala, održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović, umjetnički direktor FESTA-a i direktor Jugoslavenske kinoteke Jugoslav Pantelić, načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva u Hrvatskom državnom arhivu Carmen Lhotka, direktor Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović te predsjednica Upravnog vijeća Pula Film Festivala Jasna Jaklin – Majetić kao predstavnici triju institucija potpisnika Sporazuma.

Ravnateljica Pulskog filmskog festival otkrila je da su inspiraciju za osnivanje digitalnog arhiva pronašli upravo tijekom priprema za prošlogodišnji Festival. Filmić o 53. Puli sniman na jednom DVD-u, a prikazan na prošlogodišnjem Festivalu, bio nam je poticaj da krenemo u ovako veliki podvig kazala je Gordana Restović dok je direktor Jugoslavenske kinoteke Jugoslav Pantelić istaknuo je važnost potpisivanja ovoga Sporazuma. Pulski je festival oduvijek bio izuzetno značajan za kinematografiju ovih prostora i siguran sam da će se skupljajući arhivsku građu još svašta naći i saznati rekao je Jugoslav Pantelić podijelio s nama kako Pulski filmski festival prati od malih nogu. S njim se složio i direktor Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović kazavši da u Arhivu Jugoslavenske kinoteke čuvaju pobjednike pulskog festivala do 1990. godine te su neki od njih već digitalizirani, a za daljnji je rad važna međusobna komunikacija u koju su se i upustili.

Načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva u Hrvatskom državnom arhivu Carmen Lhotka pozvala je Puljane da pretraže svoje tavane i ukoliko nađu bilo što vezano za pulski festival, prilože za budući digitalni arhiv dok je Jasna Jaklin Majetić, članica Upravnog vijeća Festivala, naglasila kako će ova zbirka biti temelj za razvoj daljnjeg kulturnog turizma grada Pule.

Iza Sporazuma stao je i Grad Pula naglasivši kako je objediniti bogatu festivalsku građu na jednome mjestu te je predstaviti široj javnosti zajednički cilj i Grada i Festivala. Pula i njezin filmski festival uz koji su stasale generacije, ponose se svojom bogatom poviješću, a arhiva će zauvijek čuvati uspomenu na film. rekla je Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika grada Pule.

Potpisan Sporazum važan je dokument koji regulira projekt utemeljenja kvalitetne i sveobuhvatne Zbirke arhivskog gradiva Pula film festival, a potpisivanjem istoga Javna ustanova Pula film festival, Jugoslavenksa kinoteka te Hrvatski državni arhiv obavezuju se međusobno surađivati na prikupljanju, obradi i korištenju arhivskog gradiva te stvarati dokumentacijske zbirke i cjeline gradiva od samog osnutka filmskog festival u Puli. Osim toga, potpisnici će predložiti plan izrade dugoročne strategije restauracije i digitalizacije arhivske građe te osigurati financijsku potporu.

Fotografije s medijske konferencije pogledajte OVDJE. 

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE