logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Cinemaniac > Misliti film 2016.

MMCIZLOZBACINEMANIAC

Cinemaniac > Misliti film 2016.

FORUM
Jasmina Cibic
Assaf Gruber

MMC LUKA

Od 10. do 16. srpnja 2016.
Otvorenje: 10. srpnja u 20:00 h

Kustosica: Branka Benčić
Organizator: Apoteka_ prostor za suvremenu umjetnost, Vodnjan

Ovogodišnji program Forum strukturiran je kao konstelacija samostalnih prezentacija i donosi dvije umjetničke pozicije: Jasminu Cibic i Assafa Grubera. Na primjerima njihovih recentnih filmova, u maniri “pomnog čitanja”, ispitivat će se različite umjetničke pozicije i prakse rada s pokretnim slikama te “novi narativi”, koje otvaraju različiti oblici rada s filmom ili videom, a kojima se preispituju granice i mogućnosti reprezentacije, jezika, slike, prostor političkog govora, modeli produkcije, distribucije, prezentacije. Filmovi umjetnika smještaju se u prostor između, kao dio kritičke forme i prakse koja postavlja niz pitanja: od institucija galerija i muzeja, kina, vizualne umjetnosti, kinematografije.

Filmovi i videoradovi Jasmine Cibic formiraju se oko ideje arhitekture i diskursa koje ona proizvodi. Umjetnica u središte istraživanja smješta načine na koje arhitektura može postati utjelovljenje nacionalnih ideologija, identiteta i reprezentacija moći. Njezino stvaralaštvo, vezano za mjesto i kontekst, performativno je i koristi širok spektar medija ili kazališnih tehnika radi redefiniranja ili ponovnog razmatranja postojećeg okruženja i njegove politike. Film Srušiti i iznova graditi (2015.) sniman je u palači SIV-a u Beogradu, a formira se oko dijaloga četiriju ženskih likova, protagonistica koje utjelovljuju četiri ideološke pozicije kao varijacije Majke Države (graditelj nacionalnog identiteta, pragmatičar, konzervator i umjetnik/arhitekt). Filmovi Srušiti i iznova graditi i Nacija to voli – koji se prikazuju na izložbi – dio su trilogije Spielraum. Jasmina Cibic međunarodno je priznata umjetnica rođena u Ljubljani. Živi i radi u Londonu.

Film Assafa Grubera The Right dio je kompleksnijeg projekta The Anonymity of the Night (Anonimnost noći) koji se fokusira na pitanja kako su političke ideologije subjekata premrežene s individualnim, osobnim pričama i kako oblikuju društvene odnose u okviru privatne i javne sfere. The Right u središte interesa smješta umjetnost i njezine institucije. Kratkometražni film, strukturiran kao monodrama, formira se oko pisma umirovljenog muzejskog čuvara Galerije starih majstora u Dresdenu ravnatelju Muzeum Sztuki u Lodzu. Umirovljeni muzejski čuvar jest 73. godišnja žena koja svoje stavove o umjetnosti i ideologiji izražava upravo pismom u kojemu traži volonterski staž u poljskom muzeju, instituciji sa značajnom kolekcijom moderne i suvremene umjetnosti. Assaf Gruber (Jeruzalem, 1980.) živi i radi u Berlinu.

Cinemaniac > Misliti film višegodišnja je istraživačka platforma koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a od 2002. godine realizira se kao popratni program na Pulskom filmskom festivalu. Projekt je posvećen sustavnom promišljanju alata i medijskog mišljenja u suvremenim umjetničkim i kustoskim praksama, u radu s pokretnim slikama, slikama iz projektora, njihovim međuodnosima te načinima njihova istraživanja, kontekstualizacije, prezentacije i recepcije.

Image credits:
J. Cibic, Tear Down and Rebuild (2015), video. Courtesy of the artist.
A. Gruber: The Right (2015), courtesy of the artist

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE