logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Hrvatski film – online!

hr film online 1050x500

Na inicijativu Nenada Puhovskog i Hrvatskog društva filmskih redatelja na čelu s Danilom Šerbedžijom, 11. je srpnja održan okrugli stol Hrvatski film – online!.

Okupljeni su sudionici, uz spomenute i Branka Mitić, tajnica HDFR-a, Diana Nenadić, predsjednica Hrvatskog filmskog saveza, Carmen Lhotka, načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva, Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Tajana Tomić, voditeljica Samostalne službe za autorsko pravo i zajedničke pravne poslove, Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Maja Vukić, predsjednica Društva hrvatskih filmskih djelatnika, raspravljali o potrebi i problematici postavljanja mrežne informativne arhive hrvatske kinematografije.

Potreba za ovakvom interaktivnom bazom s pohranjenom cijelom arhivom hrvatskog filma nije samo promocija hrvatskog filma izvan njegovih granica, već i unutar njega samoga. Puhovski ističe kako unatoč brojnim pokušajima takvih online baza kao što su baze Zagreb filma, Hrvatskog filmskoga saveza, Factuma, HAVC-a, Leksikona radija i televizije, ImdbPro-a i brojnih drugih, takve su baze najčešće vrlo površne, a podaci nepotpuni i nerijetko netočni. Upravo se zato naglašava važnost postojanja jedne ovakve baze sa sistematiziranim podacima dostupnima i na engleskom jeziku. Ona bila arhiva podataka o filomovima, no ona bi pohranjivala i sadržaje kao što su vijesti o hrvatskome filmu, video i glazbene inserte, fotografije, plakate te podatke o nagradama i festivalima. Temeljni problemi na koje se nailazi u postavljanju takve baze jesu kriteriji u selekciji filmova koji bi bili pohranjeni u bazi te nedostupnost brojnih podataka zasad dostupnih isključivo u tiskanim medijima. Puhovski postavlja pitanje: Što određuje što je hrvatski film? Redatelj? Producent? Financiranje?

Takva bi inicijativa zahtijevala suradnju Hrvatskog društva filmskih redatelja, Hrvatskoga filmskoga saveza, Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radio televizije te Ministarstva kulture i Europske Unije. Inicijalno bi je financiralo HDFR, a sustavno Ministarstvo, HAVC te Kreativna Europa u okviru potprograma Media.

Diana Nenadić je diskusiju usmjerila i o mogućnosti i potrebi i za mrežnom bazom hrvatskih filmova te o mogućnosti dostupnosti filmova na istoj interaktivnoj bazi, ideji s kojom se sudionici većinski nisu složili zbog nemogućnosti postavljanja svih filmova online te posljedično nejednakom pristupu prema svim umjetnicima pohranjenima na bazi.

Na okruglom je stolu bio upućen otvoreni poziv institucijama koje žele sudjelovati u inicijativi da krenu s konkretnim akcijama: odabirom radnog tijela te prijedlogom i odabirom kriterija za takvu bazu. Šerbedžija je najavio da će DHFR procjeniti budžet za takav pothvat te pokušati osigurati potporu Ministarstva kulture. Okrugli je stol završio vedrim tonom s postavljanjem optimističnog cilja povratka na 64. Pulski filmski festival s beta verzijom ove interaktivne baze.

Obavijest

Za sve informacije o medijskim aktivnostima Festivala nazovite 052 393 321 ili pošaljite mail na: info@pulafilmfestival.hr

 

image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE