logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Newsletter subscription

 

U pulskoj Areni gledamo Ogrestin „S one strane“ i „Dobru ženu“ Mirjane Karanović

generacija 1050x500

„S one strane“ je film u kojem ništa nije onako kako se čini. Naime, kako je na konferenciji za medije rekao redatelj i koscenarist Zrinko Ogresta inspiraciju je našao u problemu koji ga već dugo progoni, a to je problem oca i problem krivnje. „To sam dugo nosio u sebi, u međuvremenu sam snimio čak dva druga filma. A u ovom se bavim tom temom koja me toliko intrigirala, odnosom muža i žene, osjećajem krivnje“.

Glavna glumica, Ksenija Marinković smatra blagoslovom što je igrala ovu ulogu: „Ovo je slojevito napisana uloga a opet sam imala prostora u nju unijeti sebe“, izjavila je.

Njezin filmski partner je Lazar Ristovski kojem je rad na ovom filmu zbog tematike bio vrlo inspirativan, a kraj mu je zbog sjajnog obrata u priči bio vrlo iznenađujuć.

Tanja Lacko na filmu je radila scenografiju i kako je ispričala, snimali su u stvarnim stanovima. „Stanove smo dugo tražili, na kraju smo snimali u Martićevoj ulici i u stanovima nismo imali puno intervencija“, rekla je.

Za montažu je bilo potrebno dva - tri tjedna, a zbog dugih kadrova montažer Tomislav Pavlić imao je samo naizgled lak posao.

„Generacija 68“ u Kinu Valli u 19 sati

Ekipa dokumentarnog filma Nenada Puhovskog „Generacija '68“ također se predstavila novinarima. Film je prikaz toga vremena o kojem se do sad malo znalo stoga ga je autor današnjoj mladeži, posebno svojoj obitelji, htio približiti. Kako je na konferenciji za medije rekao, o tom vremenu razmišlja kao o prvoj ljubavi, sentimentalno i nježno.

Govoreći o 68. Puhovski je rekao da su tada puno znali o svemu, puno su čitali i slušali radio nastojeći biti dio nekog svjetskog poretka. Radeći na filmu naišao je na fascinantan arhivski materijal, iz Zagreba i Beograda, a i sam je imao dosta snimki iz toga vremena.

Govoreći o glazbi koju je skladao Darko Rundek, Puhovski je istaknuo kako je on najbolji skladatelj s kojim je ikad radio. Rundek je istaknuo kako je glazbu skladao uz pomoć svojih kolega iz Cargo trija. Film ima dobar festivalski put, a najbolji dokaz da je uspio jest to što ljudi nakon projekcije o njemu razgovaraju.

Film „Dobra žena“ redateljice Mirjane Karanović večeras u Areni

I filmska ekipa filma Dobra žena održala je konferenciju za medije. Mirjana Karanović na tom filmu ima trojaku ulogu - kao redateljica, scenaristica i glavna glumica. Iako se pomalo bojala kako će se snaći u ulozi redateljice, dobro je uspijevala na filmu raditi s obje strane. Iako je rat davno iza nas, brojna su pitanja ostala, a tema ju je toliko zaintrigirala da je o istoj htjela raditi film.

„Razmišljala sam o tome kako bi bilo biti u ulozi žene čiji je muž u ratu počinio zločin“, rekla je na konferenciji za medije.

Glumce za film imala je na umu još dok je pisala scenarij. Isidora Smijonović, Ksenija Marinković, Anđelika Simić i Branka Stojković uz Bojana Navojca predstavili su se novinarima i svi se redom složili kako je rad s Mirjanom Karanović u ulozi redateljice bio vrlo pozitivan. „Godinama me fascinirala brojnim svojim ulogama, no posebno me oduševila svime što je radila na ovom filmu. Bila je i više nego na razini zadatka“, izjavio je Navojec.

image

Venues

14 Festival venues

More
predsjednica

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
 CROATIAOSIGURANJE