logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Newsletter subscription

 

„Ministarstvo ljubavi“, "Pomutnje" i „Lazar“ za treći dan 63. Pulskog filmskog festivala

konf ministarstvo ljubavi 1050x500

 

"Ministarstvo ljubavi"

Brojna ekipa filma „Ministarstvo ljubavi“ predstavila se uoči večerašnje projekcije filma u Areni. Tom je prigodom redatelj i scenarist Pavo Marinković istaknuo kako njegovi filmovi govore o međuljudskim odnosima pa tako neminovno i o ljubavi.

„Tako zvano „Ministarstvo ljubavi“ izmislila je hrvatska vlast kao moguće pravno tijelo, a ja sam ga kao mogućnost iskoristio u filmu. Iako su podaci koje sam koristio stvarni, film nije dokumentaran“, izjavio je Marinković.

Producent Stanislav Babić govoreći o financiranju filma rekao je kako je i ovdje bilo klasične borbe oko prikupljanja financija, no u konačnici su uspjeli i film završili s pozitivnom nulom.

Glavni glumac, Stjepan Pavić snimao je na velikoj vrućini, u odijelu, što mu je bilo zahtjevno, no najveći izazov ipak mu je bio prikazati svoj negativan lik kao simpatičnu osobu koju će gledatelji u konačnici zavoljeti.

Ecija Ojdanić, njegova filmska partnerica snimala je u svom kraju i izuzetno joj je drago što je taj surov ali lijep kraj tako lijepo sniman. „Ovaj film govori o tome kako unatoč lošim životnim periodima, uvijek treba tražiti svoj komadić sreće“, rekla je.

Ksenija Marinković ulogu je s lakoćom igrala jer je, kako je istaknula, „sve to imala u sebi“, dok je Ana Bulajić Črček, zadužena za šminku, nastojala maskom „oživit“ likove.

Slovenski snimatelj, Simon Tanšek bio je fasciniran drniškim krajem pa je nakon čitanja scenarija i početka snimanja, obilazio taj kraj.


"Pomutnje"

Dokumentarni film „Pomutnje“ prati zahtjevan rad na istoimenoj kazališnoj predstavi, a prikazat će se danas u 19 sati u Kinu Valli. Riječ je o mladoj glumačkoj ekipi, studentima koji su pred diplomom radili na predstavi i filmu. Scenaristica Lana Kosovac izjavila je kako je bilo podjednako teško snimat predstavu i raditi film. Imali su 70 sati snimanoga materijala a u konačnici je 70 minuta pretočeno u film.

„Htjeli smo napraviti film koji će bit zanimljiv široj javnosti“, izjavila je montažerka Urša Vlahušić. Ne čudi, stoga, da je na montaži radila godinu i pol dana.

Producent filma je Eurokaz a njegova je producentica Gordana Vuk istaknula kako im je ovo prvi film koji su producirali. „Bio je to ambiciozan posao, no Branko Brezovac uvijek radi ambiciozne predstave“, napomenula je.

Mladi su se glumci složili da im je rad na predstavi, ali i filmu, bio buran period s obzirom da su bili pred diplomom i svakodnevno osam do deset sati radili na predstavi. Iako su čitav proces nastanka predstave morali snimati i za Akademiju, bilo im je teško doći do kamere stoga su ih za vrijeme snimanja stalno mijenjali, a snimatelj, Sven Mihaljević snimao je skoro svo vrijeme.

 

"Lazar"

Drama „Lazar“ makedonskog redatelja Svetozara Ristovskog prikazat će se u Areni danas u 23.30, a bavi se vrlo aktualnom temom, migrantima. Međutim, rad na filmu počeo je čak osam godina prije ovog migracijskog vala koji je započeo prije dvije godine.

Prema riječima redatelja film govori o suosjećanosti i humanizmu koje je danas veliko pitanje, ne samo u Makedoniji već u čitavoj Europi. Glavne je uloge dodijelio hrvatskim glumcima pa tako Lazara igra Puljanin Vedran Živolić kojemu je ovo prva velika filmska uloga.

Prema njegovim riječima, riječ je o liku koji se hvata u koštac sa svojim životom i nastoji osvijestiti ono što je loše u njemu. „Bio mi je izazov igrati na makedonskom jeziku i iznimno sam zahvalan na ukazanom povjerenju. Naime, imao sam veliku podršku redatelja i kolega glumaca i rad na ovom filmu bio je najbolje što se dogodilo u mom profesionalnom životu“, izjavio je.

Producent Igor Toševski najavio je dolazak filma u kina za rujan. Scenarij, rekao je, isprva nije bio dobro prihvaćen, no u konačnici su za film uspjeli prikupiti dovoljno sredstava.

Dejan Dimeski, zadužen za kameru izuzetno je zadovoljan radom na filmu koji ima i specijalne efekte, a sniman je u malom, filmičnom mjestu, Štip.

image

Venues

14 Festival venues

More
predsjednica

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
 CROATIAOSIGURANJE