logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Newsletter subscription

 

Blog mladih filmofila

Kritike i opažanja mladih filmofila

Belladona: stvari koje su očima bitne, a nevidljive

Kratkometražni film Belladonna ​bavi se stvarima koje su očima bitne, ali nevidljive. Autorica koristi oči kao način razumijevanja stvarnosti, komunikacije i našeg unutarnjeg svijeta. Film na minimalistički način dočarava svakodnevicu u čekaonici u kojoj sekunde traju satima.
Radnja Belladonne smještena je u oftamološku ordinaciju, a prati djevojku Sašu, koja zamućenog vida čeka na svoj pregled. 

Njezino dosađivanje prekidaju dvije starije gospođe, na koje se Saša na obazire već ih ravnodušno ignorira. Razgovor medicinske sestre i jedne od njih otkriva da je druga gospođa razvila probleme s vidom nakon svjedočenja tragediji u ratu. Kamera koja u tom trenutku fokusira Sašu kojoj se kroz zatvorene oči spuštaju zamućene suze u gledatelju bude osjećaj empatije i lagane zbunjenosti.

Sam naslov objašnjava se na početku filma: belladonna je biljka koju su žene nekad koristile kao kapi za oči, kako bi mi se zjenice proširile i dočarale dublji pogled, baš kao što je to postao i Sašin.

Razlika između Saše i dviju gospođa razvija se kroz cijelim filmom. Saša je gradska žena u skupoj odjeći i manjih životnih problema, dok je na dvije žene rat ostavio vidljive posljedice. Jednostavnost, neočekivanost i empatija glavni su motivi koji pokreću film te ostavljaju dubok dojam na gledatelja.

Share this article:

"Evolucija", Lucile Hadžihalilović (2016)
Sve najbolje: glad za ljubavlju & božićnim keksima
image

Venues

14 Festival venues

More
predsjednica

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
 CROATIAOSIGURANJE