logo mob crni

logo crni

logo crni

T Logo 3c p DE

logo najbolji prijatelj festivala magenta 04

Prijavi se na newsletter

 

Blog mladih filmofila

Kritike i opažanja mladih filmofila

Dobra europska komedija: 'Sve najbolje'

Na otvaranju 63. Pulskog filmskog festivala premijerno je prikazan film Sve najbolje redateljice i scenaristice Snježane Tribuson. Božićna romantična komedija za sve uzraste predstavlja osvježenje u hrvatskoj kinematografiji i definitivno ide u korak s boljim europskim komedijama, koje smo imali prilike vidjeti.

Radnja prati više isprepletenih priča. Odvija se u vrijeme Božića, što filmu daje dodatni ugođaj, ali i odličnu podlogu za priču o usamljenosti za vrijeme blagdana. Glavni likovi su slastičarka Verica (Ksenija Marinković), operna pjevačica Brankica (Renata Pokupić) i Španjolac Martin (Ozren Grabarić). Verica je žena srednjih godina koja se brine o svojoj sestri oboljeloj od raka, a u bolnici upoznaje soboslikara Ljubu (Goran Navojec) u kojega se zaljubljuje. Opernu pjevačicu Brankicu partner je ostavio zbog druge žene, a njezin kolega, operni pjevač Martin, također je razveden. Svi su oni ili razočarani u ljubav ili su od nje odustali i veže ih osjećaj usamljenost tijekom blagdana. 

Zanimljivo ispričan tijek događaja pretvorit će živote likova u Božićnu bajku i dovesti ih do ispunjenja ljubavnih želja. U radnji se naglasak stavlja na detalje kroz koje prepoznajemo navike i unutarnje karakteristike likova: Verica svoje dnevne obveze  svakodnevno zapisuje na post it papiriće, dok Martin sa sobom nosi prepariranu ribu, koja ga podsjeća na prošli brak. Scena u bolnici, u kojoj Martin u masi pacijenata pjeva Brankici, djeluje suvišno, jer smo takve situacije previše puta vidjelu u sličnim filmovima. 

Vrijedi istaknuti da je Renata Pokupić izvrsno odigrala ulogu Brankice, makar nije profesionalna glumica nego operna pjevačica. Uz glumu, hvale je vrijedna i režija Snježane Tribuson, kao i scenografija i kamera koje spektrom boja, dobro odabranim lokacijama i njihovim uređenjem, izvrsno dočaravaju božićni ugođaj.

Martina Marasović

Podijeli ovaj članak:

Utrka za svemir: 'Houston, imamo problem!'
Od trovanja do ljubavi: 'Sve najbolje'
image

Lokacije

14 festivalskih lokacija

Opširnije
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu
CROATIAOSIGURANJE